Sådan udfører du en Megger test

megger

Når du arbejder med yderst kraftig højspænding elektriske systemer, så bruger du en isolationstester eller ohmmeter (MegOhmMeter) til at teste kontinuitet og isolering af ledere i et kredsløbmiljø. I daglig tale vil du ofte bruger ordet Megger. Er du bekendt med el-teknik, så er Megger nok ikke helt ukendt i dit ordforråd og med god grund. Megger er nemlig blandt verdens virksomheder inden for test- og måleinstrumenter – navnet er dog varemærket registeret, og du kan derfor ikke bruge det i markedsføringssammenhænge. Lidt ligesom du engang kaldte din mp3 afspiller for en iPod.
Måleenheden er som sagt megaohm, og heraf navnet Megger. Ved anvendelse af en Megger kan du finde ud af, om der er en kortslutning eller et åbent kredsløb i dit elektroniske udstyr.

I Danmark er Cabicon distributør og leverandør af alle Megger produkter.

megger tester

Sådan bruger du Meggeren

Det første du skal gøre er at indstille spændingsvælgeren på Meggeren. Spædningsområdet for dit instrument kan være så lav som 250 VAC, men afhængig af modellen, kan det være op til 1.000 VAC.

Herefter skal du finde placeringen af et åbent kredsløb, hvor du kan tilslutte din Megger. Når du har fundet frem til punktet, så tilslutter du den ene føre fra isolationstesteren til kredsløbet og den anden solidt i jorden. Du skal have tilsluttet instrumentet før, at du bør trykke på test knappen.

Dernæst tænder du selvfølgelig Megger enheden ved at trykke på test, hvorefter du holder selv samme knap nede i ca. et minut. Du afslutter din test ved at give slip på knappen. Er modstanden forblevet stabil eller faldende, så har du et intakt kredsløb.

Du bør først afmontere føren fra kredsløbet, så snart at spændingen er faldet til nul. Nogle kredsløb fastholder nemlig en væsentlig mængde afgift, selv efter du har afsluttet testen. Du bør heller aldrig rører din Meggers leder eller terminaler under selve testen, da det kan være yderst farligt.

Her køber du en Megger

Cabico der er distributør og leverandør af Megger i Danmark, er en af Danmarks førende leverandører af el tekniske produkter. På deres hjemmeside finder du alt fra krympeflex til kabelsko, opmærkning eller CEE stik. De fører alle de skarpe test- og måleinstrumenter fra Megger til bl.a. isolationstest, transformertest, transformerolietest, batteritest, jordplademåling, kabelfejlsøgning, fibertest, microohmsmåling, reflektometermåling og meget andet.

På Cabicon finder du den bedste pris på megger, og derudover får du altid god service, hurtig levering og gratis fragt på dine ordre. Cabicon handler kun med virksomheder, og som privatperson skal du derfor ud blandt DIY varehusene. Er du erhvervsdrivende er det dog en klart fordel at købe direkte fra distributøren.